torstai 26. huhtikuuta 2012

"Pikku-Katynin" dokumentit julki

Puolalainen kansallinen tutkimusinstituutti IPN, joka tutkii puolalaisiin kohdistuneita rikoksia erityisesti saksalaishallinnon ja kommunistivallan aikoina, on julkaissut dokumentteja koskien neuvostojoukkojen toimeenpanemaa Augustowin metsän joukkomurhaa heinäkuussa 1945. Puolassa tapahtumaa on kutsuttu nimellä "pikku-Katyn".

Kyseessä on suurin sodanjälkeisen Puolan maaperällä tapahtunut teloitusoperaatio, jonka kuluessa surmattiin noin 600 anti-kommunisteiksi epäiltyä vastarintaliikkeen taistelijaa. IPN:n johtaja on kutsunut tapausta rikokseksi ihmiskuntaa vastaan. IPN sai dokumentit venäläiseltä ihmisoikeusjärjestöltä Memorial-seuralta, ja dokumentit oli alunperin löytänyt Nikita Petrov FSB:n arkistoista.

Kesällä 1945 neuvostojoukot olivat kammanneet metsäalueita Augustowin suunnalla vangiten yli 7000 vastarintamiestä tai sellaiseksi epäiltyä. Puolalaisten tietojen mukaan joukossa oli myös naisia ja lapsia. Suurin osa vangituista oli puolalaisia, mutta joukossa oli myös liettualaisia, jotka luovutettiin Liettuan NKVD:lle. Noin 5000 vapautettiin tutkinnan jälkeen, noin 600 jäi kadoksin. Puolan viranomaiset ovat tutkineet asiaa vuodesta 1994, mutta vasta nyt saatiin selvennystä kadonneiden kohtalosta. Todisteet vittaavat siihen, että heidät ammuttiin.

Yksi dokumenteista on NKVD:n päällikölle Lavrenti Berijalle osoitettu salainen raportti, jonka on laatinut kenraali Viktor Abakumov, pahamaineisen vastavakoiluorganisaatio SMERSH:in johtaja.

Abakumov raportoi 21.7.1945, että "ohjeidenne mukaisesti lähetin SMERSH:n vastavakoiluyksikön varajohtajan Kenraalimajuri Gorgonovin sekä ryhmän vastavakoilu-upseereita koneella Treuburgiin aamulla 20. heinäkuuta likvidoimaan Augustowin metsässä pidätetyt bandiitit". Abakumov jatkaa, että

"Jos katsotte tarpeelliseksi suorittaa operaation tätä tilannetta koskien, ehdotamme että bandiitit eliminoidaan seuraavasti:

1. Kaikki paljastetut bandiitit, joita on 592, likvidoidaan. Operatiivinen päällystö sekä pataljoona kolmannen valkovenäläisen rintaman [armeijakuntaa vastaava joukkosasto] SMERSH-direktoraatista, joita on jo testattu vastavakoilun tehtävissä, osoitetaan tehtävään.

Operatiivinen päällystö ja pataljoonan henkilöstö ohjeistetaan perinpohjaisesti menettelytavoista bandiittien likvidoimista koskien."

Kaikesta päätellen kyseessä on ilman minkäänlaista oikeuden päätöstä toimitettu teloitus, siis sotarikos. Venäjän viranomaiset ovat auttaneet tutkimuksissa nihkeästi, huolimatta siitä, että kaikki päätekijät lienevät jo kuolleet.

Novaja Gazetan juttu aiheesta:

Minor Katyn

IPN:n julkaisemat dokumentit alkuperäisinä venäjäksi, sekä puolankieliset käännökset:

Documents relating to the Augustow roundup, obtained by the President of the IPN dr. Lukasz Kaminski from Memorial during a visit to Moscow April 4, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti