perjantai 24. heinäkuuta 2009

Kaasutuksen uhri: Menachem Taffel

Ranskassa, Strasbourgin lähellä sijaitsevassa Natzweilerin keskitysleirissä teloitettiin kaasulla kokeiluluontoisesti 86 ihmistä elokuussa 1943. Nämä uhrit on nimetty ja heidän taustansa tutkittu vast'ikään:

http://www.die-namen-der-nummern.de/

Jo 1970-luvulla oli tunnistettu yksi uhreista. Menachem Taffel, s. 28.7.1900, saapui Berliinistä Auschwitziin 13.3.1943 kuljetuksessa, jossa oli kaikkiaan 620 naista ja lasta sekä 344 miestä. Miehistä valittiin 218 työhön, ja Taffel oli näiden joukossa leirin kirjanpidon mukaan vanki numero 107969.

Strassbourgin anatomisessa instituutissa työskentelevä professori August Hirt halusi täydentää anatomista kokoelmaansa juutalaisten kalloilla (kokoelman perustamiseen hän oli saanut luvan SS:n Ahnenerbeltä jo helmikuussa 1942), ja pyysi tätä tarkoitusta varten ruumiita käytettäväkseen ja valitti kiitoskirjeessään 14. heinäkuuta 1943 että kaasutuslaitteet eivät ole vielä paikoillaan.

Natzweilerin leirin säilyneen rakennuspäiväkirjan mukaan seuraavalla viikolla kaasukammiota korjattiinkin ahkerasti.

SS Hauptsturmfuehrer Dr. Bruno Beger valikoi kokoelmiin soveltuvat vangit kesäkuussa 1943 Auschwitzin leiriltä. Karanteenin jälkeen 87 vankia toimitettiin Strassburgin lähellä sijaitsevalle Natzweilerin leirille, heidät tutkittiin, ja leirin komendantti Josef Kramer kertomansa mukaan kaasutti heidät Hirtin ohjeistuksen mukaisesti leirin kaasukammiossa useammassa erässä 11-18.8.1943.

Kramerin viikkoraportti seuraavalla viikolla osoittaa vahvuudesta poistuneeksi 87 juutalaista, anatomisessa instituutissa on samanaikainen merkintä saapuneesta 86 ruumiista. Yksi lähetettävä ehti "vaurioitua" kun hänet ammuttiin ennen kaasutusta ja ruumis ei siten ollut kelvollinen kokoelmiin.

Kaasutetut ruumiit säilöttiin insituutissa ja jostain syystä työtä ei saatettu loppuun ennen kuin liittoutuneet valtasivat Ranskan.

Menachem Taffel, nro. 107969, oli merkitty lähetettäväksi Natzweileriin, ja hänet löydettiin lopulta Strassburgin anatomisesta instituutista, säilöttynä altaassa, ja hänen vankinumeronsa on kuvassakin selkeästi näkyvillä:

http://www.holocaust-history.org/klarsfeld/Struthof/Images/P056.jpg

Ranskalaiset tutkijat suorittivat Natzweilerin uhreille ruumiinavauksen ja totesivat kuolinsyyksi syaanivedyn hengittämisen:

"Le volumineux rapport d'expertise médico-légale de C. Simonin, R. Piedelievre et J. Fourcade décrit méticuleusement l'autopsie de 17 sujets entiers , et de 166 segments de corps appartenant à 64 personnes au moins ; toutes présentant les signes d'une mort par inhalation d'acide cyanhydrique."
(Jean-Marie Le Minor : Les sciences morphologiques médicales à Strasbourg du 15° au 20° siècle, Presses Universitaires de Strasbourg, 2002, 332)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti