maanantai 9. helmikuuta 2009

Raportti Auschwitzista

Heinrich Kinna

Zamosc, 16.12.42

SS-Untersturmführer

Raportti

644 puolalaisen kuljetuksesta työleiri Auschwitziin 10.12.1942

Kuljetus alkoi 10.12. kello 16.00 Zamoscista. Perille Auschwitziin saavuttiin 12.12. kello 23.00.

644 puolalaisesta puuttuu yhteensä 14 henkilöä.

3 henkilöä, nimittäin:

B i a l y Karoline os. Batzdorf, s. 14.1.oo
" Poika Czeslaw " 17.2.26
S e d z i m i r s k a Michalina " 19.2.22

pakenivat suoraa tietä kuljetustauon aikana ratapihalla Krakovassa puolaisen rautatievirkailijan avustamana, joka aukaisi lukitun vaununoven. Pakoa helpotti vallitseva pimeys ja se tapahtui hetkellä jolloin kiertovartio oli toisessa päässä junaa. Välittömästi käynnistetyt etsintätoimet jäivät tuloksettomiksi. Loppujen puuttuvien 11 henkilön on täytynyt, sikäli kun lastauksen aikana Zamoscissa otettu luku täsmää, hypätä liikkuvasta junasta vaunujen yläosan aukkojen kautta.

Onkin suositeltavaa että jatkossa ilman luukkuja olevat aukot varmistetaan piikkilangalla. Luovutus tapahtui Auschwitzissa 13.12.42 ilman nimenhuutoa.

Kuljetus tapahtui suunnitelman mukaisesti lukuunottamatta 14 henkilön satunnaista karkaamista ja kuljetuksen myöhästymistä.

Ohjeiden mukaisesti keskusteltiin leirin komendantin edustajan, SS-Haupsturmführer Haumeierin kanssa leirin johdon toiveista ja mahdollisista II:s tapauksista kuljetuksessa.

II:s tapauksen suhteen huomautettiin, että RSHA:n ohjeiden mukaisesti Zamoscissa toimitettiin perheittäin arviointi ja sen mukaisesti heidät jaoteltiin ryhmiin. Edellä mainitun RSHA:n ohjeistuksen kautta syntyy mahdollisesti tilanne, jossa rodullisesti kelvolliselta näyttäviä ihmisiä ei kuitenkaan periaatteessa voida ajatella kuuluvaksi arviointiryhmä II:een. Sellaisessa tapauksessa täytyy II:s tapauksiksi luokitellut ihmiset vielä kertaalleen arvioida ja huomioon ottaen heidän työkykynsä tuoda kyseessä olevan toimipaikan tietoon.

Työkykyisyyttä koskien SS-Hauptsturmführer Haumeier huomautti, että tulisi toimittaa vain työkykyisiä puolalaisia jotta vältetään kaikki tarpeeton leirin kuormitus ja edestakainen liikenne. Vajaamieliset, idiootit, vammaiset ja sairaat täytyy pikimmiten poistaa likvidoimalla leirin taakan helpottamiseksi. Mutta nämä toimenpiteet ovat sikäli hankalia, että RSHA:n mukaan juutalaisiin käytettyjen keinojen sijaan täytyy puolalaisten kuolla luonnollisesti. Sen vuoksi on leirijohdon toivomus, että pidätytään työkyvyttömien toimittamista.

Auschwitziin siirrettyjen puolalaisten matkatavarat täytyy rajoittaa minimiin, eli paikalle kuljetetuilla tulee olla vain matkalle välttämättömät käsimatkatavarat. Mitään muita matkatavaroita, kuten patjoja, vaatteita, lakanoita, ei saa epidemiavaaran vuoksi tuoda leiriin eikä niillä sitäpaitsi ole leirioloissa edes käyttöä, sillä ne kuuluvat jo parakkien varustukseen. Tämän perusteella ehdotetaankin, että kaikki tavarat jätetään jatkossa Zamosciin perustellen sitä myöhemmällä perästä lähettämisellä, jolloin ne voidaan ottaa muissa toimipaikoissa käyttöön. Koskien kuljetusten ilmoittamista, pyytää leirihallinto ilmoittamaan sähkeitse miehet ja naiset erikseen.

Kinna

SS-Untersturmsführer
________________________

Aktion Zamosc käynnissä joulukuussa 1942Himmler oli julistanut virallisesti 12.11.1942 Zamoscin ensimmäiseksi saksalaiseksi asutusalueeksi kenraalikuvernementissa. Evakuoinnit alueella olivat alkaneet kuitenkin jo aiemmin, ja kestivät alkusyksystä 1942 aina syksyyn 1943.

Evakuointileirin lääkäri, tohtori Josef Rembacz kuvasi evakuointia ja valikointia sodan jälkeen:

”Puolalaiset Zamoscin alueelta pakkoevakuoitiin lokakuussa 1942. Minä, yhdessä muiden Skierbiszowon (jossa työskentelin terveysviraston lääkärinä) puolalaisten kanssa, tulimme uudelleenasutusleirille Zamosciin. Komissio, jossa oli useita jäseniä, suoritti rodullisen valikoinnin leirillä. SS-Obersturmführer Rill johti komissiota. Väki jaettiin neljään ryhmään.

Ryhmä 3 koostui sekarotuisista – tämä ryhmä ohjattiin työviraston komission eteen ja perheet hajoitettiin, joko työhön Saksaan tai esimerkiksi pienet lapset määrätyksi ajaksi keskushoitolaan. Ryhmä neljä, perinnöllisesti ja lainsäädännöllisesti raskautetut (romanit, juutalaiset, mongolit), toimitettiin tuntemattomaan paikkaan, ilmeisesti Auschwitziin. Tiedän, että tämä väki ei palannut.”

Kesäkuun 1943 loppuun mennessä oli Zamoscissa arvioitu rodullisesti 16,618 evakuoitua, joista 426 katsottiin uudelleensaksalaistamiskelpoisiksi, 9,658 päätettiin kuljettaa joko Saksaan tai he jäivät työvoimaksi paikan päälle, ja 3,399 päätyi työleiri Auschwitziin tai katosi ”lepokoteihin”. Kesän antipartisaanitoimien seurauksena kasvoi kokonaismäärä liki 50,000 evakuoituun.

(Isabel Heinemann, Rasse, Siedlung, deutsches Blut, Wallstein 2003, 410)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti