maanantai 6. elokuuta 2012

Joukkosurman jälkien tuhoaminen, Aktion 1005, ja holokaustin kiistäjät


Tässä blogissa on jo pariin otteeseen viitattu Paul Blobelin johtamaan operaatioon Aktion 1005, jonka tarkoituksena oli hävittää jäljet joukkohaudoista. Aiemmat kirjoitukset täällä:

http://holokausti.blogspot.com/2010/01/luumylly-chelmnossa.html

http://holokausti.blogspot.com/2010/01/missa-on-ne-joukkohaudat.html

Holokaustin kiistäjä Carlo Mattogno on pitänyt operaatiota fiktiona, kiistäen mm. että sen johtaja Paul Blobel olisi ollut Chelmnossa polttamassa ruumiita, ja esittää myös vast'ikään englanniksi julkaistussa teoksessaan Chelmnon leiristä (Chelmno: A German camp in history and propaganda), että Blobel ei olisi kyseisellä leirillä koskaan vieraillutkaan. Mattogno kirjoittaa, että "Blobelin väitettyä toimintaa Chelmnossa ei tue yksikään dokumentti" (mt. 76). Aiemmassa Treblinkaa koskevassa kirjassa, joka on kirjoitettu yhdessä Jürgen Grafin kanssa, esitetään ettei 1005-operaatioista ole lainkaan myöskään dokumenttitodisteita, ja että "Sonderkommando 1005 oli neuvostoliittolaisten keksintöä".

Ensin mainittu väite on selkeästi virheellinen, jopa hänen oman kirjansa valossa: Mattogno esittää kirjansa liitteenä kopion dokumentista (dok. 6a, s. 157), Blobelin kirjeen jossa hän pyytää gettohallintoa maksamaan laskun koskien "Sonderkommando Kulmhofin" tilaamaa moottoria. Blobel siis kytkeytyy tuon dokumentin kautta Kulmhofiin eli Chelmnoon sekä sen Sonderkommandoon.

Myös jälkimmäinen väite, ettei 1005-yksiköistä olisi mitään dokumentteja, on ilmeisen virheellinen. Esimerkiksi joulukuulta 1943 on olemassa dokumentti, jossa Liettuan poliisin ja turvallisuuspalvelun johtaja raportoi vankien paosta Kaunasin linnakkeesta numero yhdeksän (Fort IX):

"illan tunteina 25.12.43 karkasi 64 linnake yhdeksässä pidettyä työläistä hankkeesta (Unternehmen) 1005 B. Välittömästi käynnistetyissä etsinnöissä onnistuttiin samaan kiinni 37 karkulaista, joista 5 ammuttiin heidän paetessaan"

Tuosta paosta jääneet muut asiakirjat valottavat asiaa lisää. Yksikön johtoa syytettiin vakavasta huolimattomuudesta, ja asia katsottiin niin tärkeäksi, että Kaltenbrunner kirjoitti siitä useaan otteeseen Himmlerille. Tämän kirjoituksen alussa on esitetty yhden sivun faksimile tästä aiheesta, Kaltenbrunnerin kolmas helmikuuta 1944 päivätystä kirjeestä Himmlerille. Dokumentissa kerrotaan mm. että "Sonderkommando 1005:n komentaja Obersturmbannfüher Radif, sekä tehtävään asetettu vahtijoukkojen komentaja santarmimestari Apelt" on pidätetty. Tuossa yhteydessä siis peräti kahdessa dokumentissa esiintyy yksikkö 1005.

Myöskin Shmuel Spectorin artikkelissa "Aktion 1005 - Effacing the Murder of Millions", joka epäilemättä on tuttu Mattognolle, esitetään katkelma tiedustelu-upseerin dokumentista Pinskistä vuonna 1944, jossa kerrotaan, että "Sonderkommando 1005 saapui suorittamaan erityistoimia armeijan alueella Reichsführer-SS:n [Himmler] erityismääräyksestä". Tämän lisäksi mm. Auschwitz varuskuntamääräysten jakelulistassa 24/1944 on maininta Sonderkommando 1005:sta.

Mattognoa voinee hyvin syyttää "huolimattomuudesta" väitteidensä suhteen. Spectorin artikkeli on julkaistu alunperin jo vuonna 1990, ja Chelmno kirjassaan Mattogno siihen jopa viittaa. Treblinka kirja on alunperin julkaistu 2004, korjattu laitos on julkaistu 2005, ja lisäksi 2010 se on julkaistu uudelleen The Barnes Review'n toimesta. Väitteet ovat silti samoja, ja Spectorin artikkeli loistaa poissaolollaan viitteissä. Mattognon kirjoittajakumppani Graf on tässä artikkelissaan vielä vuosi sitten toistanut väitteen siitä, ettei Blobelin toimista ole jäänyt mitään dokumenttimateriaalia.

Toisin kuin Mattogno haluaa esittää, saksalaisiakin dokumentteja siis löytyy. Lisäksi yksiköstä on runsaasti sekä silminnäkijöiden, siinä työskennelleiden, sekä toimintaa johtaneiden saksalaisten todistuksia. Dokumentteja toiminnasta on myös gettojen ja muiden juutalaisyhteisöjen kokoamina raportteina, eri vastarintaliikkeiden raporteissa, sekä muissa aikalaisteksteissä, kuten päiväkirjoissa.

Runsaasti tekstejä koskien Kaunasin tapahtumia, sekä dokumentteja ja todistuksia aiheesta, on julkaistu Alex Faitelsonin verkkosivulla:

http://faitelson.bsmart.co.il/htmls/article_list.aspx?C2003=12127&BSP=12121&BSS2=12127

Myös Holocaust Controversies -blogissa on runsaasti aineistoa koskien 1005-operaatioita sekä Mattognon väitteistä niitä koskien. Kiinnostavaa on havaita mm. että operaatioista löytyy viitteitä brittien nappaamista poliisisanomista:

http://holocaustcontroversies.blogspot.fi/2006/05/sonderkommando-1005-in-pro-decodes.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti