sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Auschwitzin "intressivyöhyke", Interessengebiet

Auschwitzin leirin ympärillä oli aikanaan suljettu vyöhyke, joka oli huomattavasti laajempi kuin nykyinen museon alue. Tällä intressivyöhykkeellä oli runsaasti myös leirin toimintoja ja mm. erilaisia työpajoja joissa vangit työskentelivät.

Tähän vuonna 1941 laadittuun karttaan, johon myöhemmin on täydennetty Birkenaun sijainti, on merkitty vyöhykkeen alue sen pohjoiselta osalta:

Nykyisin leirillä vierailtaessa tullaan merkitylle leirin alueelle vasta museon parkkipaikan jälkeen, mikä sijaitsee aivan sen kuuluisan Arbeit Macht Frei-portin vierellä, vaikka historiallisella leirialueella onkin todellisuudessa oltu jo hyvän tovin ennen sitä.

Auschwitzin vyöhykettä on tutkittu verrattain vähän. Kattavinta tutkimusta aiheesta on tehnyt Marek Rawecki teoksessaan Strefa Auschwitz-Birkenau. Tuo teos on nykyään hankalasti saatavilla, mutta Raweckin alueelta julkaisemia valokuvia, joissa näytetään laitosten nykytila, on saatavilla verkosta täältä:

http://www.panoramio.com/user/5245060/tags/Auschwitz%20Zone

Hiatoriallisia kuvia alueelta löytyy leirin rakennuttajien toimesta vuosina 1941-1943 kootusta "Bauleitung-albumista", joka on esillä Yad Vashemin sivuilla:

http://collections.yadvashem.org/photosarchive/en-us/103212-container.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti