Eräs keskeinen, ristiriitoja aiheuttanut kysymys oli juutalaisen työvoiman hyödyntäminen. Himmler ajoi "lopullista ratkaisua" kiinnittämättä aina huomiota siihen mikä vaikutus koko juutalaisväestön hävittämisellä olisi teollisuudelle, jossa korvaavaa työvoimaa ei niin vain ollut saatavilla. Tämä linjaus herätti myös protesteja. Alla muutama esimerkki näistä.
Einsatzgruppe C:n johtaja Rasch totesi seuraavaa syyskuussa 1941:
"Jos juutalainen työvoima tapetaan kokonaan, Ukrainan teollisuuden jälleenrakennus ja kaupunkikeskusten kehittäminen on liki mahdotonta.
On vain yksi mahdollisuus, jota kenraalikuvernementin hallinto on pitkään väheksynyt: Juutalaiskysymyksen ratkaisu laajamittaisella juutalaisen työvoiman hyödyntämisellä. Tämä johtaa juutalaisten vähittäiseen tuhoamiseen."
Reichskommissar für Ostland Hinrich Lohse 15.11.1941:
"Olen kieltänyt summittaiset juutalaisten teloitukset Liepajassa koska koska niiden toteutustapa ei ole vastuullinen. Pyydän selventämään onko 31.10 tiedustelu ymmärrettävä niin, että kaikki itäalueen juutalaiset täytyy likvidoida. Tuleeko tämän tapahtua ikää ja sukupuolta ja taloudellisia intressejä huomioimatta (esim. Wehrmacht työllistää edelleen varusteluteollisuudessa)"
SS-Sturmbannführer Hofmann, 29.1.1942 Minsk:
"Jatkuva juutalaisten likvidointi ei ole nyt roudan takia mahdollista, sillä maa on niin jäätynyttä ettei sitä voi kaivaa juutalaisten joukkohaudoiksi. Täydellinen juutalaisten hävittäminen ei ole myöskään siksi mahdollista, että heitä hyödynnetään edelleen työvoimana [--] Keväällä aloitetaan kuitenkin jälleen laajat teloitukset"
Kenraalimajuri Hans Leykauf, 2.12.1942 raportoi Ukrainassa:
"Kun ammumme juutalaiset hengiltä, annamme sotavankien kuolla, jätämme huomattavan osan kaupunkiväestöä nälkiintymään ja tulevana vuonna nälkiinnytämme myös osan maaseutuväestöä, kysymys joka on vastaamatta kuuluu: kenen oletetaan todella tulevan tuottamaan taloudellista hyötyä?
Maataloustuotteiden ylijäämän tuottaminen valtakunnan ruokkimiseen on mahdollista ainoastaan jos kulutusta Ukrainassa pienennetään minimiin. Tätä yritetään saavuttaa seuraavin keinoin: 1. ylijäämäväestön tuhoaminen (juutalaiset sekä Ukrainan suurten kaupunkien asukkaat, jotka, kuten Kiova, eivät saa lainkaan huoltoa) 2. Äärimmäinen annosten pienentäminen jäljelle jääneiden kaupunkien kohdalla. 3. Viljelijäväestön annosten pienentäminen."
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti