maanantai 9. helmikuuta 2009

Leirielämää Puolassa sodan jälkeen

Maailmansota ei Euroopassakaan monen osalta päättynyt toukokuussa 1945. Voidaan sanoa, että itäisen Euroopan osalta sota päättyi vasta 1990-luvulla, jos kohta mitään paluuta sotaa edeltävään tilaan ei tietenkään ole olemassakaan.

Puolassa sijaitseville leireille sodan loppuminen ja "vapautus" merkitsi monesti vain sitä, että leirit otettiin uusiokäyttöön ja niille suljettiin sekä poliittisia vastustajia että saksalaisia sotavankeja. Sama ilmiöhän toistui myös itäisessä Saksassa. Myös juutalaiset joutuivat pogromien uhriksi, jälleen kerran.

Monelle saksalaisten ylläpitämän leirin asukkaalle vapautus tarkoittikin vain sitä, että leirielämä jatkui vartijoiden vain vaihtuessa. Jotkut leirivangit puolestaan siirtyivät vartiopuolelle.

Czeslaw Geborski oli yksi lukuisista saksalaisten leireille sulkemista puolalaisista. Hän joutui työleirille, mutta onnistui pakenemaan ja liittyi myöhemmin kommunistiseen vastarintaliikkeeseen. Heinäkuussa 1945 hän siirtyi Lambinowicen leirin komendantiksi vartioimaan saksalaisvankeja. Paikka oli aiemmin tunnettu nimellä Stalag VIII-B ja paikkakunnan saksalainen nimi oli Lamsdorf.

Leirillä menehtyi puolalaishallinnon aikana arviolta 1000-1500 vankia. Geborski joutui jättämään väärinkäytössyytösten vuoksi tehtävänsä lokakuussa ja hänet asetettiin syytteeseen toimistaan leirillä. Syytteistä kuitenkin pian luovuttiin. 1956 aloitettiin uusi tutkinta ja jälleen syytteistä luovuttiin.

2000 -luvulla Geborski joutui vielä kerran kohtaamaan syytteet, tällä kertaa aika armahti. Geborski oli liian heikossa kunnossa oikeuskäsittelyyn, ja juttu raukesi vuonna 2005. Geborski kuoli seuraavana vuonna.

Syytekohdista keskeisin oli syyttäjän mukaan 48 ihmisen kuoleman aiheuttaminen:

"The main charge we are bringing against him is that he ordered a building in the camp to be burned down, killing 48 people. As people tried to escape the flames, he personally shot them or had them flung back inside."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/poland/1376828/Polish-man-accused-of-%27war-crimes%27-against-the-Germans.html


Toinen tunnettu vainotusta vainoojaksi siirtynyt oli Salomon Morel. Morel oli omien sanojensa mukaan vankina myös Auschwitzissa, joskin puolalaislähteet kiistävät tämän. Hän toimi yös kommunistisessa vastarintaliikkeessä.

Sodan jälkeen Morelista tuli niin sanotun Zgodan työleirin komendantti. Paikalla sijaitsi aiemmin Auschwitzin alaleiri Eintrachtshütte. Ainakin 1,855 vankia menetti henkensä leirillä leirin toiminta-aikana helmikuun ja marraskuun välillä 1945. Kaikkiaan leirillä arvioidaan olleen noin 10 000 vankia.

Morel asui Puolassa vuoteen 1992, jolloin hänen toimensa leirillä tulivat julkisuuteen. Puola yritti turhaan saada Morelia luovutetuksi ja vastaamaan syytteisiin. Israel vetosi rikosten vanhenemiseen ja totesi Morelin olevan lähinnä uhri. Morel kuoli vuonna 2007 Tel Avivissa.

Puolalaistutkijoiden mukaan Morel syyllistyi sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan, ja mm. seuraaviin:

1. Vankien nälkiinnyttämiseen
2. Perusterveydenhuollon ja riittävien hygieenis-sanitaaristen olosuhteiden eväämiseen
3. Siihen että hän salli tautien leviämisen
4. Siihen että hän salli ja toteutti itse useita kidutuksen muotoja sekä vankien pahoinpitelyn

Kaikkiaan Puolan leireillä kuoli sodan jälkeen niille vangituista noin 110 000 vangista 15-20 prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti